Miras bırakanın ölümü ile kimlerin mirasçı olabileceğini gösterir nitelikte bir belgedir. TMK Madde 598 uyarınca ‘’Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir’’. Ancak yabancı uyruklu kişilerin Mahkemeden mirasçılık belgesi alması gerekir.
Mirasçılık belgesi mirasçılık sıfatına haiz olduğunu kanıtlayan bir belgedir. Delil mahiyetindedir. Mirasçılık işlemlerinde ve tapuda intikal işlemlerinde gerek duyulur. Mirasçılık belgesi olmadan mirasçılık sıfatına haiz olup olmadığı tespit edilemez. Mirasçılık belgesini vekaleten alınacaksa da özel yetkilendirme gereklidir. Özel yetkilendirme olmadan vekaleten işlemlerin yürütülmesi mümkün değildir.
* Fotoğraflı nüfus cüzdanı, son altı ayda çekilmiş vesikalık
* Ölüm Belgesi (yabancı ülkede Apostil şerhi) ve Mirasçılık belgesi
* Çocuk varsa Doğum belgesi, Evlilik Belgesi
* Nüfus Kayıt Örneği (Vatandaşı olduğu ülkenin nüfus kayıt örneği düzenleyip düzenlemediğine bağlı)
* Vergi Dairesinde Ölüm Belgesini sunularak, alınacak İntikal beyannamesi ve Vergi ilişiğinin kesildiğine dair belge
* Bütün belgeler ile Tapu Dairesinden istenilen belgeler sunulmalı.
* Taşınmaz için yeni mirasçıları gösterir tapu belgesi alınmalıdır.
Tapuda veya vergi dairesinde vekaletname ile işlem yapılacaksa her bir işlem için ayrı bir yetkilendirme gerekir (ör: veraset intikal işlemi ayrıca vekaletnamede belirtilmelidir.)
Taşınmazın devri için tüm mirasçıların onayına ve imzasına ihtiyaç yoktur. Tek bir kişi mirasçılık işlemlerini yapabileceği gibi, Tapu sicil müdürlüğüne tek başına başvurabilmektedir.
Veraset ve İntikal vergisi münasebetinin kesildiğine yönelik vergi dairesinden belge alınarak. Tapu sicil müdürlüğüne gidilmelidir. Tapu sicil müdürlüğü ancak döner sermaye bedeli isteyecektir.
Tüm bu işlemeler doğru şekilde tamamlandığında tapu müdürlüklerince mirasçılara yeni tapu çıkaracaktır.