İdare hukuku kamu yönetimi içinde yer alan kurum ve kuruluşların işleyişlerini, kişilere olan yetki ve sorumluluklarını da inceleyen bir hukuk dalı olarak bilinir. Temelini anayasadan alan bu hukuk dalı ise, idarenin işleyişini belirlemeyi amaçlayan bir alan ve kamu yararını gerçekleştirir. Bu anlamda idareyi gerçekleştiren tüzel ve gerçek kişiler ilgi alanına girer.
Yapılan işlemlerin hukuka aykırı olması durumunda ise, diğer kişiler ve ceza avukatı tarafından idari yargıda çözüme ulaştırılır. İdare hukuku çok geniş bir bilgi alanına sahiptir. Aynı zamanda bu bilgilere hakim olmak ağır ceza avukatı ve diğer hukuk görevlileri için de çok fazla önem teşkil eder.
İdare Hukuku Neleri Kapsar?
İdare hukuku, en büyük tanımı ile idarenin hukuku olarak bilinir. Bu nedenle de, idare hukukunun konusu belirlerken, temeli anayasada belirlenen, idarenin örgütlenmesine ve faaliyet ve örgütlenmesine ilişkin kamuya tanınan, kurallar öngören, üstünlük ve ayrıcalıklar ile kişiye tanınan hak ve hürriyetlerin dengelenmesini sağlayan bir hukuk dalıdır.
İdare Hukuku Özellikleri Nelerdir?
- İdare hukuku yeni ve genç bir hukuk dalı olarak bilinir.
- İdare hukuku, içtihatlara dayanan bir hukuk dalıdır.
- İdare hukuku amacı ise, kamu yararını sağlamaktır.